Skandinaviens ledande gitarrportal

Carnatic Metal

Av Mattias Eklundh
Det är dags att ta tag i ytterligare en hård nöt att knäcka på rytmikfronten. Som vanligt är det indiska influenser det hela bygger på, ett närmast outtömligt förråd. Låten Carnatic Metal är ett långt epos med oortodox rytmik och tonalitet som jag satt samman till årets Freak Guitar Camp. Lägret stundade i augusti och det var en ren fröjd att se deltagarna spela alstret när det väl fått sjunka in lite.
Första delen är ett till synes ganska enkelt riff. Skalan det bygger på är, som flera gånger förr i FUZZ, en sydindisk raga kallad Pantuvarali. Till en början kan det låta som om man spelade ett halvt tonsteg fel men frukta ej, allt är som det skall (och också charmen med den mångfacetterade ragans lite svårgreppade, tonala centrum).
Del två, bluesdelen, går i precis dubbla tempot som inledande delen och bygger på, som namnet antyder, på mer konventionell tonalitet, trots att man faktiskt bara flyttat ner alla horder av toner ett halvt steg.
I sann sydindisk anda spelas figurerna ofta i sjok av tre. Om du stampar pulsen i fjärdedelar när de bägge riffen fått landa lite märker du att knappast någon av tonerna ligger på slaget utan fyller i tomrummen emellan för att slutligen hitta ut på ettan.
FUZZ 7/13Riff.pdf

Riff.mp3


 
 

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner