Skandinaviens ledande gitarrportal

EBS Classic 30

Av Lars Arvidsson

Användningsområdena är oändliga. Den självklara platsen är i vardagsrummet, men dessa combos är så små att de är smidiga att ta med till spelningar, till exempel för att kunna öva bakom scenen under de långa timmarna mellan soundcheck och spelning.
EBS Classic Session 30. Classic session-seriens minsta syskon har liksom resten av familjen en förstärkare baserad på Classic 450-toppen. Kontrollerna är självinstruerande med gain, bas, diskant och volym. Gainratten justeras lämpligen efter basens utsignal. Det finns en liten lysdiod som talar om när det börjar dista. Det går alldeles utmärkt att dra på för att få distljud, men jag tror att de flesta ändå vill ha rent ljud i den här lilla godbiten.
Ljudet är ganska neutralt med förvånansvärt bra tryck. Den lilla lådan har naturligtvis sina begränsningar och har fokus i mellanregistret. Skall det bli mer fullfrekvent ljud blir det till att gå upp i pris och storlek. Exempelvis storebror Session 60 som har diskanthorn och är betydligt större. Det låter inte burkigt om Session 30 utan fortfarande balanserat och klart. De effektiva bas- och diskantkontrollerna hjälper upp det hela. Jag tycker att ljudet passar till all slags spel även om det inte blir någon glittrig toppdiskant
Session 30 har en riktigt bra hörlursutgång som kan driva alla slags lurar. Tillsammans med aux-ingången kan man öva till musik från till exempel en mobiltelefon. Det behövs bara en minitele-minitele-sladd.
I och med den fina XLR-lineutgången till inspelning eller PA ökar användningsområdet. En knapp för jordlyft finns också.
Slutomdöme. Ljudet är det starkaste kortet hos Classic 30. Den låter mycket för storleken men ändå förhållandevis fullfrekvent. Det finns visserligen gott om ännu billigare småcombos, men de lär ha svårt att tävla med det klara ljudet från Classic 30 som dessutom har utmärkt XLR-lineutgång, aux-ingång och hörlursförstärkare.
Fakta
EBS Classic Session 30
• Transistorbestyckad bascombo
• 30 W RMS
• 8” högtalare
• Kontroller för gain, bas, diskant och volym
• Minitele ingång för telefon, mp3 mm
• XLR lineutgång med jordlyft
• 310 x 330 x 240 mm (BxHxD) 
• Vikt: 8,6 kg
• Pris: 1 695:-
FUZZ 6/13

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner