Skandinaviens ledande gitarrportal

Fem Budda effektpedaler

Om Overdrive • ZenMan OD/Boost • Karma Chorus • Samsara Delay • Chakra Compressor 
 
Av Mats Bryzell
 
Budda, det legendariska boutiquemärket har ny svensk distribution genom Reverb North.
Nu lanserar man fem effektpedaler i en ny serie tillverkade i Kina i en prisklass som lär passa de flestas budget: Om Overdrive, ZenMan OD/Boost, Karma Chorus, Samsara Delay och Chakra Compressor. 
Om vi tänker oss att vår karma ser positiv ut och att vi har våra chakran i hyfsad ordning. Sedan sätter vi oss ned och mediterar på ett stadigt Om för att lyftas upp i dimensionen Samsara. Blir man kanske en Zen Man då..?
Återstår alltså att se om pedalerna väcker några schyssta vibbar.
 
 
 
Budda Om Overdrive
En bra overdrivepedal kan vara en utmärkt lösning för att utöka soundet i en enkanalsförstärkare som bara har ett rent grundljud. Eller för att ersätta en medioker distkanal i en tvåkanalare. Ytterligare ett användningsområde är som en solohöjare och kunna maxa gainen i en redan distad förstärkare.
Sagt och gjort, det var bara att testa och höra hur Om Overdrive skulle klara dessa uppgifter.
Vi började med att kolla Om OD i en förstärkare med helt rent ljud, för att skapa ett som skulle efterlikna en fint pressad rörtopp – klassiskt distljud med andra ord. Jag kunde konstatera att Budda har en utmärkt förmåga att få det att låta som ”äkta vara”. Här levereras en fin dynamik och ett rörliknande ljud; allt från svagt purrande, brun halvfartsdist till ordentligt svettiga gainmängder.
Tonkontrollen är hjärtat i denna pedal och har inte bara förmågan att svepa från basfrekvenser över till diskantditon, utan beroende på hur man ställer tonkontrollen påverkar denna även ljudkaraktären på gainkontrollen. Man skulle kunna säga att grundljudet förskjuts åt olika distlandskap – allt efter tycke och smak – genom att man arbetar med både gain- och tonkontrollerna.
Testet övergick till att addera pedalen till en skönt distad rörtopp. Här kan man givetvis använda pedalen för att ”hotta upp” det befintliga ljudet, men Om OD fungerar också väldigt fint som en extra solokanal – perfekt om förstärkaren är enkanalig.
Ett sololjud vill man ju ha starkare och ofta en aning tweakat så att solot tränger igenom en ofta massiv ljudbild. Här kommer åter igen tonkontrollen väl till pass då det enkelt går att hitta en sweetspot som skiljer sololjudet från grundljudet – kanske med lite extra gain och en högre level-nivå från pedalen.
Budda Om OD lägger inte till, utan lyfter ett redan befintligt ljud, oavsett om det är rent eller distat från start – det är just på detta transparenta sätt bra pedaler arbetar! Schysst pris dessutom – under 900 spänn!
 
Fakta
Budda Om Overdrive
• Digital overdrive
• Kontroller: Gain, Level, Tone
• Strömförsörjning: 9 V batteri eller 9 V DC strömadapter.
• Pris: 899:-
 
 
 
 
 
Budda Zen Man OD/Boost
Zen Man OD/Boost är egentligen två pedaler i en; overdrive och boost. 
Overdrive-delen arbetar i stort sett på samma vis som Om OD, men har en extra liten vippswitch där man kan välja mellan två lägen; Phat och vintage. Övriga kontrollerna utgörs av Gain, Level, Tone och Boost,
Därutöver på kontrollpanelen finns två fotomkopplare; en bypass som sätter på och stänger av OD, samt en switch för Boostdelen. I inaktivt läge passerar signalen ofärgad till förstärkare eller nästa pedal.
Man kan således köra boosteffekten exklusivt, utan att OD är på  och givetvis använda boost på OD-ljudet när detta är påslaget. 
Boosten i sig ger upp till 15 db och skrämmer upp stärkaren i härliga nivåer, likaså i samarbete med pedalens OD-enhet.
Phatläget levererar å sin sida en rejält fet och stöddig sida till ett redan maffigt overdrivesound. 
I Vintageläget får du en annan variant med ett mer öppet sound och en klarare, lite mer diskantrik ljudbild. 
Precis som med Om Overdrive jobbar tonkontrollen effektivt och möjliggör en mängd variationer.
Boost och overdrive i samma pedal är inget nytt, men är en perfekt kombination som man, framförallt som sologitarrist, har stor nytta av.
Som med övriga pedaler i testet finns Buddas ”boutique-spirit” närvarande även här. ZenMan är en overdrive/boost som jag varmt kan rekommendera och som står sig väl i jämförelse med andra betydligt dyrare twinpedaler. 
 
Fakta
Budda Zen Man OD/Boost
• Digital Overdrive/Boost
• Kontroller: Gain, Level, Tone, Boost. Miniswitch: Phat/Vintage
• Fotomkopplare för OD av/på och Bypass
• Strömförsörjning: 9 V batteri eller 9 V DC strömadapter.
• Pris: 1 099:-
 
 
 
 
 
Budda Karma Chorus
Choruseffekten har väl inte, sanningen att säga, varit det allra hetaste på gitarrmodet under senare år. Björn Juhl (Mad Professor), vår egen svenska pedalguru, släppte för något år sedan ”en choruspedal för gitarrister som inte gillar chorus”. Ja ni fattar själva.
Men som alltid beror det på vad man gör med det, hur kreativ man själv är. Och visst borde det finnas plats för en schysst chorus på de flestas pedalbord. 
Budda Karma Chorus är en stadig liten pjäs, blåmålad med fyra chickenheadrattar som kontrollerar Speed (hastighet på svepen), Depth (hur vida svepen är), Vibrato mix och Level (nivå på effektsignalen). 
Vibrato, tänker du kanske, det här är ju en choruspedal? Visst, men det fina och unika med Karma Chorus är att den även inkluderar vibrato vilken aktiveras via fotomkopplaren märkt Vibrato.
Den andra fotomkopplaren Bypass trampas in för att aktivera Karma Chorus. Inaktiv passerar signalen ofärgad till nästa pedal eller förstärkare. 
Vibrato mix är som namnet antyder kontrollen med vilken man mixar chorus och vibrato. Full chorus får man max moturs och vibrato max medurs, för att sedan steglöst mixa chorus och vibrato till en önskad blandning- 
Choruseffekten är lite återhållen till karaktären och har inget av det där överdrivna vispiga 80-talsaktiga chorussoundet som nästan tangerar flanger. En egenskap jag tror många gitarrister, som är lite skeptiska till chorus, uppskattar. Ljudkaraktären är analog, mjuk och rund. Dessutom transparent, på så sätt att gitarrljudets karaktär finns intakt. 
Kontrollerna är effektiva vilket skapar förutsättningar för många olika varianter. 
Framförallt i mixläget har Karma Chorus mycket gångbart att erbjuda med många sköna modulerande typer av ljud, både subtila och mer mättade. Till exempel läckra leslieeffekter med vibratot på fullt och mycket depth och där Speed kan simulera både snabb och långsam hastighet på rotationen. Väldigt användbart – för att ta ett exempel – till den sortens spel som växlar mellan ackord och solo. Tänk Hendrix Little Wing och liknande.
Som sagt även subtila inställningar gör skillnad och kan ge ett tråkigt förstärkarljud ett större djup och ett mer levande sound.
Karma Chorus är en ”musikalisk” pedal som inspirerar med sina många fina varianter, framförallt då att kunna mixa chorus och vibrato. En tusenlapp i pris får anses som högst överkomligt i sammanhanget. 
 
Fakta
Budda Karma Chorus
• Digital chorus/vibrato
• Kontroller: Speed, Depth, Vibrato Mix, Level
• Fotomkopplare för Vibrato på/av och Bypass
• Strömförsörjning: 9 V batteri eller 9 V DC strömadapter.
• Pris: 999:-
 
 
 
 
 
Budda Samsara Delay
Pedalerna från Budda som här testas fungerar självklart utmärkt tillsammans och inte minst då Karma Chorus ihop med delaypedalen Samsara, som turen nu kommit till i denna test.
Samsara har samma form och storlek som övriga pedaler i serien, men där färgen går i lila. Fyra kontroller likaså: Level, Time, Feedback och Tone. Den förstnämnda styr mängden effektsignal, Time ställer tiden mellan delaystudsarna, Feedback justerar antal delay. och den fjärde chickenheadratten Tone, styr själva tonen.
Det är samma fina runda varma ljudkaraktär i Samsara som i Karma Chorus. Den jobbar dessutom föredömligt tyst för att vara en delaypedal och gifter sig fint med ljudet i rörcombon Mesa Nomad som testen görs på. Stämmer alltså bra överens med Samsara som är sanskrit och betyder ”att flyta ihop”.
Pedalen har ett omfång upptill 600 ms, vilket får anses som tillräckligt. Alltifrån korta slapbackekon låter sig skruvas fram med lätthet liksom längre ekovarianter för mer atmosfäriska och ambienta tongångar. 
En tonkontroll kan tyckas som en marginell tillgång, men är guld värd om man exempelvis vill kamouflera ekostudsarna eller skruva fram lite mer murriga lofi-ekon. Framförallt coolt ihop med överstyrda distade gitarrljud. Och självklart även användbart och man vill få fram kristallklara gnistrande ekon, vilket också den här pedalen galant klarar av.
Samsara är ingen revolutionerande delaypedal men leverarerar det den ger sig ut för att göra och det på ett utmärkt sätt. Handhavandet är enkelt, här behövs ingen manual, det är bara att plugga in och köra. Det enda som saknas är möjligen en tap-funktion. Ett digitaldelay med analog känsla.
 
Fakta
Budda Samsara Delay
• Digital delay
• Kontroller: Level, Time, Feedback, Tone
• Strömförsörjning: 9 V batteri eller 9 V DC strömadapter.
• Pris: 1 099:-
 
 
 
 
 
Budda Chakra Compressor
Buddas boutique-anda känns mycket närvarande i Chakra Compressor-pedalen. Vilket chakra som blir mest intensifierat av denna pedal är nog hyfsat individuellt, men här är en kompressor som verkligen lyfter fram gitarrljudet.
Istället för en pulserande, instängd och kanske överstyrd ton – låter Chakra Compressor originaltonen vara intakt och gör starka ljud mjukare och tvärtom. Gainkontrollen höjer upp gör ljudet lite ”bredare”, och ju mer man vrider på gain ju mer påverkas själva compression- och attack-kontrollen vilket, i olika grad, låter dig modulera fram ljud som skimrar snyggt vid ackordmattor, förlänger strängarnas klangtid och tillåter jämna, snärtiga strängattacker som låter lika snyggt på distat som rent ljud.
Chakra Compressor är typexempel på en pedal som breddar och lyfter fram (enhance) gitarrljudet, speciellt märkbart är detta då man stänger av pedalen – och hör ursprungsljudet…
 
Fakta
Budda Chakra Copressor
• Digital kompressor
• Kontroller: Gain, Level, Compression, Attack
• Strömförsörjning: 9 V batteri eller 9 V DC strömadapter.
• Pris: 1 099:-
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner