Skandinaviens ledande gitarrportal

Vintage - Fender Musiclander & Fender Custom

Av Mikael Jansson

 

Vi fortsätter att titta på några av Fenders mer obskyra gitarrmodeller, denna gång från det sena 60-talet och modellerna Musiclander och Custom.

Mer än en gitarrtillverkare har skapat “pyttipannamodeller” av delar som man haft överskott på i lagret. Oftast är det ju ett sista försök att försöka göra en slant på och samtidigt bli av med restlager mer än vilja att erbjuda marknaden något nytt och fräscht. År 1969 släppte det då CBS-ägda Fender två sådana modeller, Musiclander (även kallad Swinger och Arrow) och Custom (även kallad Maverick).

Fender Musiclander

Musiclander levererades i små upplagor mellan ungefär 1969 och 1972. Kropp och hals kommer från instegsmodellen Musicmaster som inte på långa vägar sålde så bra som Fender hade hoppats. Så man sågade om kroppar och halsar, huvudet fick i stället för det klassiska Fenderutseendet ett spetsigt utseende (därav namnvarianten Arrow).
Den har också Musicmasterns elektronik, med en mikrofon, ton- och volymkontroll. Den saknar dekal med modellnamn, vilket kanske bidragit till att den har tre olika benämningar fast den är så ovanlig.

Fender Custom

Fender Custom, eller som delar av modellserien kallas, Maverick, kom samma år och bygger huvudsakligen på den tolvsträngade Fenderplankans kropp och hals, fast även här sattes kroppen i bandsågen. Framsidan har three-tone sunburst, men baksidan är helsvart, för att dölja det igenspacklade hålet för ”tolvans” strängfäste.
Dessutom är huvudet oftast omfanérat för att dölja sex av de tolv hålen för stämskruvar. Den har också XII-modellens splittade mikar, tre tvåvägs skjutomkopplare och mastervolym- respektive tonkontroll. Svajarmen kommer från Mustang-serien.

Eftersom den ursprungligen är 12-strängad är greppbrädan (lönnhals med jacarandabräda) bredare än vanligt. Custom levererades mellan 1969 och 1971. Första delen av upplagan kallas ”Custom” med en diskret dekal i script-stil på huvudet. Andra halvan fick heta Maverick, och den dekalen är i gengäld inte särdeles diskret, med texten i ett ganska blaffigt typsnitt.

För både Musiclander/Arrow/Swinger och Custom/Maverick gäller att de levererades i mycket små upplagor, så även om ingendera modellen har blivit någon känd artists val så brukar de locka Fendersamlare som vill ha ”allt”.
De förekommer inte heller i någon av Fenders kataloger från den här tiden, utan bara på separata säljblad.

FUZZ 6/09




 

fenderCustom.jpg

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner