Fender Stratocaster 60 år
Av Mats Bryzell
Fender firar 60-årsjubileum för modellen Stratocaster. Fem jubileumsmodeller släpps och fuzz.se tittar på tre av dessa. Främst koncentrerar vi oss på jubileumsmodellen, som tillverkas i begränsad upplaga.
Tänk 60 år tillbaka, 1954, året då en av de mest inflytelserika gitarrmodellerna någonsin såg dagens ljus. Stratocaster är en gitarrmodell vars ursprungsdesign ändrats väldigt lite och fungerar som elgitarr, lika bra idag som för 60 år sedan.
Jag skall inte gå in på någon historiebeskrivning, det finns så mycket skrivet om Leo Fender och hans innovativa idéer att jag nöjer mig med att konstatera att modellen Stratocaster är och förblir ett mästerverk i gitarrdesign.
60th Anniversary American Vintage 1954 Stratocaster
Detta är en trogen återskapning av Stratocaster så som den såg ut första året, 1954. Den kommer att tillverkas endast under år 2014, i 1 954 exemplar.
Nu kanske några undrar; vad då som den såg ut det första året..? Svaret är att det finns några små detaljer som var annorlunda precis i början. Vi kan börja med kontrollrattarna som hade en aning större diameter och en kortare, snävare ”kjol” där siffrorna finns placerade. Jag tycker dessa rattar är riktigt snygga och funktionella.
En annan detalj är mikrofon-switchens knopp som är mer äggformad, än den koniska knopp vi är vana vid. Switchen hade dessutom bara tre lägen – och en treläges-switch följer med i caset (om man nu vill vara riktigt vintage-nördig), men gitarren har en femläges-switch monterad.
Ytterligare en liten designfaktor som är annorlunda är de tre singlecoilmikarnas plastkåpor, som istället för skarpa kanter upptill har en rundad, mjuk fasning – svårt att lägga märke till när man tittar på gitarren, men uppenbart om man känner till det. Det är de små, små detaljerna som gör det!
Sedan skall vi väl tillägga att gitarren givetvis har ett runt strängtryck med två skåror för E- och H-strängarna uppe på huvudet.
Kroppen är av ask och halsen är av ett stycke lönn. Plektrumskyddet är enlagers, stallet ett vintage med bockade plåtsadlar, stämskruvarna American Vintage.
Färgen är, som sig bör, en tvåtons sunburst och har en ytterst tunn lack. Fender använder sig av en teknik man kallar Flash Coat Lacquer, vilket innebär att man lägger tre lager cellulosalack, först en sand coating, sedan en färg-cellulosa, för att till sist lägga ett snabbt, tunt (flash coat) lager ovanpå färgen. Detta medför att man kan se viss trästruktur i/genom lacken. Det är menat att vara på det här viset, för att likna äldre gitarrers utseende. Man får även med denna Flash Coat en öppen, träig känsla och ton i instrumentet.
Mikrofonerna är tre, för jubileumet, framtagna 60th Anniversary 1954 Stratocaster Pickups. Dessa har som nämnts tidigare en rundare fasning på kanterna upptill, och de har något svagare output än modernare Fender Singlecoil-mikar.
Enligt min åsikt är Fender Stratocaster en perfekt elgitarr, en fullträff i design, spelbarhet och ljud. Men, det finns några pyttedetaljer man kan orda om en aning: mikrofonerna är enspoliga vilket för med sig att brum kan uppstå vid vissa tillfällen. En annan sak är greppbrädans rundning, eller radius – på denna gitarr 7.25” – vilket gör att de tre tunnaste strängarna möter banden ganska snabbt vid bändning, och strängskorr uppstår. För att undvika detta måste man initialt ha en något högre stränghöjd, vilket för en del gitarrister kan verka obekvämt.
En tredje sak som jag vill ta upp är stallet, vilket för sin tid – och även idag – är en fenomenal uppfinning. Trots det kan stallet ibland ha en egenhet att stämma om gitarren. Man får tänka på att de svajövningar vi gör idag inte ingick i det tidiga femtiotalets spelstil, det var ett mer subtilt svajande vibrato man gjorde då och till detta fungerar stallet mycket väl.
Det brukar vara mer regel än undantag att gitarren stämmer ur sig en aning när man svajar lite mer än fjäderlätt. Men, det finns enkla åtgärder som att finjustera stallets anliggningspunkter (de sex skruvarna som håller stallet fäst på kroppen), sadelns skåror och strängtrycket på huvudet. Här är tre faktorer som ofta spelar en roll om svajet vill stämma ur sig. Ser man till att utföra dessa justeringar (se Paul Guys ypperliga FIX-serie om hur du justerar din gitarr här på fuzz.se) kan man få ett Fender svajstall att fungera perfekt.
Det knirkade och knakade lite om svajet på denna modell och det stämde ur sig en smula, men som sagt, detta är lätt fixat.
Spelbarhet och ljud
Denna gitarr är riktig skön att spela på. Halsens lätt V-formade profil ger ett stabbigt och skönt grepp. Trots härligt låg stränghöjd inget som helst bandskorr, vilket visar att den från fabrik är mycket väljusterad. Ljudet i hela gitarren ringer akustiskt träigt och klart med fin sustain. Inkopplad måste jag säga att denna är en av de bäst låtande nya strator jag testat på senare tid. Mikarna har en lite lägre output än gängse moderna, och detta gör att mycket av strängens ljud kommer fram även om förstärkaren är inställd på distigare sound – det låter helt enkelt svinfint om den här gitarren, med ett plåtigt, glasigt genomträngande men ändå varmt behagligt ljud.
Slutomdöme
60th Anniversary American Vintage 1954 Stratocaster finns dels som denna begränsade upplaga även som Relic-variant.
Är man ute efter ett instrument som troget återskapar en svunnen tid i en tidlös design, och om man vill äga en Stratocaster så som den tedde sig det första året den tillverkades (med andra ord bortser jag från dem som har råd med ett original…) så är denna gitarr klockren!
Bygge, spelkänsla, utseende och ljud är väldigt tilltalande – och priset, som inte är våldsamt högt, gör den ännu mer köpvärd.
Fakta
60th Anniversary American Vintage 1954 Stratocaster
• Kropp av ask
• Hals av lönn med Vintage ”C” profil
• Mensur: 25.5”
• Radius: 7.25”
• Greppbräda (hals i ett stycke) av lönn
• Band: 21 st. Vintage Style
• Mikrofoner: 3 st. 60th Anniversary American Vintage 1954 Stratocaster Pickups
• Stall: American Vintage Synchronized Tremolo
• Stämskuvar: Vintage Style
• Hårt case
• Pris: 23 500:-
60th Anniversary Commemorative Stratocaster
Commemorative betyder ungefär; i åminnelse, och med denna modell har man förändrat några detaljer som stallets upphängning och greppbrädans radius, samtidigt som utseendet är troget vintage.
Stallet har två skruvar som anliggningspunkter och detta gör att man lättare kan justera så att bland annat omstämning inte sker vid svajande. Stallet har för övrigt bockade plåtsadlar i vintage-stil.
Kroppen är av ask och plektrumskyddet är trelagers med tre stycken Special Design 1954 Strat Singlecoil mikrofoner. Mikarna har inte den runda fasning på kanterna som jag beskriver tidigare på den första gitarren, utan har konventionellt utseende.
Halsen är av lönn med en Compound Radius 9.5” – 14”. Detta innebär att halsens radius blir flatare ju högre upp man spelar, och gör att stränghöjden kan justeras lägre utan bandskorr. Halsen är lackad i glansig Urethane-lack, men greppbrädan har en mattad satin-finish. Stämskruvarna har tjusigt vita perloidvred.
Kroppen är lackad i högglansig Urethane-lack.
Spelkänsla och ljud
Med en flatare radius känns greppbrädan lättspelad och snabb. Man kan ju ha en lägre stränghöjd och bandrassel är det inget tal om. Svajet är mjukt och följsamt och håller stämningen riktigt bra.
Ljudet är karaktäristiskt Stratocasterklingande med fin diskantskärpa och kluckigt basregister – passar således lika fint till rena som distade ljud. Om man jämför med jubileumsmodellen har denna ”commemorative” ett lite skarpare bett i ljudbilden, lite ettrigare kan man kanske säga. Detta, skulle jag misstänka, beror på att mikrofonerna har något starkare output.
Slutomdöme
Vill man ha en utpräglad vintage-look men med lite modernare förtecken som tvåpunktsupphängt stall och en flatare radius på greppbrädan, är denna modell mycket attraktiv. Gitarren är väljusterad och har en känsla som spelmässigt andas ”idag”, samtidigt som femtiotalets originaldesign varsamt är återskapad.
Fakta
60th Anniversary Commemorative Stratocaster
• Kropp av ask
• Hals av lönn med Modern ”C” profil
• Mensur: 25.5”
• Radius: 9.5” – 14”
• Greppbräda (hals i ett stycke) av lönn
• Band: 22 st. Medium Jumbo
• Mikrofoner: 3 st. Special Design 1954 Strat Pickups
• Stall: 2-point Synchronized Tremolo
• Stämskuvar: Fender Deluxe Perloid
• Hårt case
• Pris: 15 900:-
60th Anniversary Classic Player ’50s Stratocaster
Den tredje modellen vi har tittat på är tillverkad i Mexico.
Att viss tillverkning sker i Mexico känner nog de flesta till. Roadworn, den lite skönt fabriksslitna modellen, är ett exempel på de riktigt fina gitarrer som kommer därifrån.
Här handlar det också om tidstypisk design, upphottad med tvåpunktsupphängt stall – men inte compound radius-greppbräda på denna modell – och låsbar stämmekanik.
Att låsa strängen vid stämskruven bidrar till ytterligare en detalj som hjälper till att hålla gitarren stämd, inte bara generellt, utan även vid svajande.
Kroppen är av al och hals av lönn. Färgen kallas Desert Sand och har en beige ton som fungerar väldigt fint med plektrumskyddet som är Gold Anodized Aluminum.
Mikrofonerna är tre Original ’57/62 Singlecoil Strat.
Spelkänsla och ljud
Kropp och hals är lackad i högglansig Nitrocellulosalack, och greppbrädan kan i början kännas lite lackigt seg, men detta är en vanesak. Gitarren har lågt justerade strängar och med en radius på 9.5” upptäcker jag inget bandrassel.
Mikrofonerna lämnar ett liknande ljud som de på Commemorative-modellen, alltså ett både fett och glasklingande sound som, vi alla vet, låter finfint både med rena och distade inställningar. Även denna modell lämnar ett ”skarpare” sound än jubileumsmodellen, lite mer ”surr” i disten, vilket känns modernt och helt naturligt. Svajet fungerar utmärkt med en mjuk känsla och tillsammans med de låsbara stämskruvarna hålls stämningen.
Slutomdöme
Plektrumskyddet av aluminium ger ett lite annorlunda utseende på denna modell. Jag tycker att färgen Desert Sand är tilltalande och harmonierar fint med plektrumskyddet och halsens (kanske något intensivt) orangetonade lack och guldfärgad hardware.
Du som är ute efter snygg vintage-känsla och ett gott singlecoilsound har här en toppengitarr med ett pris under 10 000:-.
Fakta
60th Anniversary Classic Player ’50s Stratocaster
• Kropp av al
• Hals av lönn med Soft ”V” profil
• Mensur: 25.5”
• Radius: 9.5”
• Greppbräda (hals i ett stycke) av lönn
• Band: 21 st. Medium Jumbo
• Mikrofoner: 3 st. Original ’57/62 Singlecoil Strat
• Stall: 2-point Synchronized Tremolo
• Stämskuvar: Vintage Style Locking
• Hårt case
• Pris: 9 900:-
Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se