Skandinaviens ledande gitarrportal

Folkesson Raptor

Av Jan ”Nusse” Dahlin

I Sverige har vi turen att ha några av världens bästa gitarrljudsmakare oavsett om det gäller gitarr, förstärkare eller pedaler. Overdrivepedalen Raptor från Tommy Folkesson är ytterligare ett exempel.
Pedalen är lackad i tegelrött och har försetts med ett stiliserat raptorhuvud med lite retrokänsla. Förutom fotomkopplaren har den tre rattar märkta Gain, Tone och Vol. Deras funktioner behöver knappast förklaras men här finns även två miniswitchar märkta Fat respektive Brt där fat givetvis står för fet medan Brt står för bright. 
Om jag skulle skriva en manual till Raptor skulle den bara innehålla meningen: ”Plugga in och kör”. Svårare är det inte och man behöver inte lägga ned någon längre tid på att hitta en ”sweet spot”. Den här pedalen låter bra oavsett inställning och det handlar snarare om vilken typ av overdrive eller distorsion man gillar och i vilken mängd. Den går att ställa in – från ett transparent ljud med lite ”skägg” till en fet, varm, tät och sjungande dist. Däremellan finns det mesta från lite grovkornig 70-talsdist till senare tiders mer finkorniga och krämigare varianter.
Utan att aktivera fat- eller brightkontrollen är grundljudet, om man kan prata om ett sådant med tanke på omfånget den har, kärnfullt med ett tydligt, ”in your face-” och mellanregistermättat ljud, typ Marshall. Flippar man över ”fatkontrollen” får basregistret rejäl skjuts, ljudet blir massivare och lite mer amerikanskt, lite typ Soldano och andra modernare förstärkare. Man kan fortfarande höra strängljudet bakom, förutsatt att man inte pressar gainkontrollen alltför mycket. Mumma. Vill man ha en mer glasig och sprillig topp, åt Fenderhållet, är det bara att flippa över till Brt det vill säga brightläget. Och så till det bästa av allt: dynamiken är fenomenal! Med anslag och spelteknik går det att variera ljudet på ett nästan kusligt sätt. Detsamma gäller om man drar ned volymkontrollen på gitarren. Det är fullt möjligt att gå från ett mjukt, odistad ljud till Balrogvrål, med en och samma inställning. 
Prova den!
Fakta
Folkesson Raptor
Overdrive/distpedal
Kontroller: Gain, tone, volume samt två miniswitchar: Fat och Bright.
Strömförsörjning: 9 V batteri/eliminator 
Pris: 2 750:-
FUZZ 9/12

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner