Skandinaviens ledande gitarrportal

Gallien-Krueger MB Series

Många tillverkare satsar på minitoppar med superlätta nätdelar som ändå kan leverera flera hundra watt. Gallien-Krueger har tre toppar och fyra combos i sin MB-serie. Här skall vi kolla på två av topparna och den minsta combon. MB 200 är minstingtoppen på två hundra watt. Storleken är som två paket pulversoppa, inte väger den mycket mer heller.
Det är naturligtvis imponerande att det kan komma så mycket ljud ur den här pyttetoppen. Med en god portion pondus i ljudkaraktären låter den aningen mer än mina 25-kilos rörtoppar.
Grundljudet är klart och tydligt med bra tryck och utmärkt skärpa i diskanten. Med en bra högtalare finns det inte stor anledning att röra eq-delen.

Tonkontrollerna är G-K:s beprövade fyrbands eq. Denna är mycket lättrattad och i princip självförklarande med sina rattar för bas, lo mid, hi mid och diskant. Rattarna kompletteras av en contour-omkopplare som ger ökad bas och diskant samt minskat mellanregister. Baskontrollen är effektiv och en ökning till kvart över ger stor skillnad. Lo mid är bra att förstärka när det saknas fokus eller knorrighet i ljudet, mycket effektivt till Pastorius-ljud. Hi mid representerar närvaron i anslaget och ger tydlighet åt såväl finger- som plektrumspel. Diskantkontrollen ligger medelhögt i frekvens. En bra kompromiss som kan ge bättre bett i finger- och plektrumspel. Slapspel får en genomträngande men lagom vass karaktär och blir inte för toppdiskant-glittrigt.

Med en liten EBS Neo entolva på fyra ohm blir det full effekt. Det morrar på bra och fungerar utmärkt till rep och spelningar i mindre lokaler. Nästa testlåda blir en Warwick 810 som är en rekorderlig låda, även den på fyra ohm. Nu är det plötsligt rocknivå på ljudet och en helt annan botten.

När ljudstyrkan närmar sig max börjar en limiter jobba och hindrar förstärkaren från att dista plötsligt. Vid maximal volym distar det bara mer och ljudet blir mer komprimerat, men det låter fortfarande snyggt och kontrollerat. Ingången kan dämpas med en omkopplare om du har en bas med hög utsignal.

En extra ingång på baksidan har minitele-kontakt för MP3-spelare eller liknande. En utmärkt övningsförstärkare alltså.

Det enda problemet jag kommer på med sådana här fjäderviktare är att det räcker med ett litet ryck i kabeln för att dra ner förstärkaren på golvet. En spännrem runt högtalaren eller kabeln genom ett handtag kan lösa problemet.

Slutomdöme

MB 200 är nästan löjligt liten och väger inte ens ett kilo! Den är alltså inte jobbigare att ta med sig än en pedal. Ljudet har bra skärpa och de två hundra watten räcker utmärkt för alla slags rep och för mindre spelningar, alternativt med stor högtalare till spelningar i större lokaler.

Fakta

Gallien-Krueger MB 200

• 200w 4 ohm, 140w i 8 ohm
• Fyrbands EQ m contour-omkopplare
• Anslutningar: hörlurar/line ut, XLR ut (före eller efter eq), högtalarutgång speakon/tele, aux ingång för t.ex. MP3-spelare.
• Mått:197 x 45 x 204 mm (BxHxD)
• Vikt: 0,9 kg
www.uppsalamusikverkstad.se


Gallien-Krueger MB Fusion

Är en hybridtopp i ordets rätta bemärkelse. Det är nämligen ett fullfjädrat rörförsteg med tre 12AX7-rör och två omkopplingsbara kanaler. En av de sex rörhalvorna sköter ingångsförstärkningen och de övriga fem sitter i tonkontrollerna. Det finns alltså inga transistorer förrän i slutsteget.

Det är en väldig kraft i MB Fusion. De 500 watten övertygar och ger ett ordentligt drag. EBS lilla entolva ger full effekt så det går att spela rejält starkt, trycket skulle räcka även till rockgig i mindre lokaler. Med Warwicks åttatia blir det en rejäl rockrigg som definitivt menar allvar och skulle räcka till i stort sett vilken spelning som helst. Trycket känns verkligen i magen och jag får gnugga mig i ögonen för att verkligen fatta att det är den här minimala förstärkaren som vrålar så starkt. Det lustiga är att förstärkaren knappt blir varm. Tusan vet hur det går till, men det fungerar.

Ljudet har en kaxigt frasig närvaro, en tydlighet som gör att anslaget alltid går fram. Skönt när bandet låter grötigt. Samtidigt finns värmen från rörförsteget, en vinnande kombination i mina öron.

Kontrollerna är i grunden samma som MB 200 med de föredömliga fyrbands tonkontrollerna. Contour-filtret är variabelt med opåverkat läge längst till vänster. Contour är en bra början om fetare ljud önskas. Jag upplever inte att mellanregistret holkas ur så mycket. Basförstärkningen blir ovanligt tight och ligger säkert lite högre i frekvens än brukligt. Upp till klockan tolv låter det fortfarande fokuserat med bibehållet tryck, men med ratten på fullt kan ljudet bli lite väl snällt.

På ovansidan av förstärkaren sitter fyra omkopplare för extrafunktioner. Den första byter arbetsfrekvensen på contour-filtret. Det blir inte stor skillnad, men lite variation. Presence ger vassare diskant, bra om man vill tränga igenom grötiga ljudbilder. En deep-omkopplare ökar den djupaste basen en aning. Slutligen en limiter-knapp som förhindrar att slutsteget distar för plötsligt när man spelar riktigt starkt.

Till skillnad från lillebror som bara har gain, finns även mastervolym på MB Fusion. Som grädde på moset finns dubbla gain- och masterrattar. Dessa är omkopplingsbara med en knapp på fronten eller med den medföljande fotomkopplaren. Det går alltså att ställa in ett rent och ett skitigare ljud, eller samma ljud med två olika nivåer. Distkaraktären är relativt morrande grovkornig, men ändå mer skramlig än ett distat rörslutsteg. Jag njöt av distmöjligheterna såväl till finger- som plektrumspel.

Slutomdöme

Det är onekligen rätt tufft att man kan ha en minitopp på två kilo i ytterfickan på gig-bagen och denna räcker till såväl rep som stora scener. När det dessutom handlar om en mycket välljudande hybridtopp med riktigt rörförsteg och två kanaler, känns det högst rimligt att hosta upp sju tusen för det här lilla monstret.

Fakta

Gallien-Krueger MB Fusion

• 500w i 4 ohm, 350 w i 8 ohm
• Rörförsteg med tre 12AX7-rör
• Två kanaler med separat gain och master
• Fotomkopplare för kanalval
• Fyrbands EQ m contour filter
• Omkopplare ovansida: contour frekvens, deep, presence och limiter
• Anslutningar baksida: effektloop in/ut, utgång för stämapparat, XLR line ut med omkopplare för före/efter eq och för jordlyft. Dubbla högtalarutgångar speakon/tele
• Mått: 280 x 45 x 275 mm (BxHxD)
• Vikt: 2 kg
www.uppsalamusikverkstad.se


Gallien-Krueger MB112

Är den minsta combon i serien. Det finns tre större combos, upp till tvåtolva på fem hundra watt.
Förstärkardelen är samma som MB200, så jag fördjupar mig inte i funktionerna jag redan beskrivit tidigare.
Ljudtrycket är det inget fel på, det är ungefär vad man kan räkna med när det gäller två hundra watt. Combon ger full effekt med den inbyggda högtalaren, så det finns inget uttag för ytterligare högtalare.

Grundljudet är snyggt och balanserat. Inte hårt, och inte heller för mesigt. Det finns inget diskanthorn i lådan och den ensamma tolvan är aningen diskantfattig, så det saknas lite klarhet och bett i diskanten. Det går att få fram relativt tydlig diskant med diskantkontroll och character-filter, men MB112 tilltalar förmodligen inte slapbasister med behov av diskantglitter. Skramliga plektrumljud går bättre eftersom den förstärkta diskanten ligger mer i det elakare lägre diskantregistret.

Även combon har den inbyggda limitern som gör att ljudet inte plötsligt distar på ett fult sätt, förr ett vanligt problem med transistorförstärkare. Det blir istället ett komprimerat ljud som distar gradvis och tämligen snyggt. Det är alltså inga problem att spela på gränsen för vad combon klarar av. Som övningsförsärkare är MB112 naturligtvis utmärkt, och liksom på toppen finns det ingång för till exempel MP3-spelare att öva till.

Slutomdöme

Med ett pris på under tre tusen så måste detta vara en av de mest prisvärda comboförstärkarna i klassen. Ljudet är mycket funktionellt, ljudtrycket bra och combon går dessutom att bära längre sträckor utan större ansträngning.

Testen gjordes huvudsakligen med Fender Jazzbas -78, Warwick Corvette Pro, samt en Music Man Stingray 5

Fakta

Gallien-Krueger MB112

• 200w
• 12” högtalare
• Fyrbands EQ m contour-omkopplare
• Anslutningar: Hörlurar, XLR line ut, aux ingång för t.ex. MP3-spelare
• Mått: 394 x 445 x 375mm (BxHxD)
• Vikt: 13 kg
www.uppsalamusikverkstad.se


FUZZ 2/11

G&K.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER