Skandinaviens ledande gitarrportal

Hagström Viking Deluxe 12 & Viking Baritone

Av Jörgen Cremonese

Svenska Hagström väntar inte fegt på att konjunkturen ska vända. Envist fortsätter man presentera nya gitarrmodeller till attraktivt pris och nu har familjen Viking fått tillökning med de kaxiga nykomlingarna Deluxe 12 och Baritone.
Nu har jag i min hand de två nya modellerna Viking Deluxe 12 och Viking Baritone byggda i Kina. Viking är Hagströms bäst säljande gitarrmodell. Har nykomlingarna också förutsättningar för succé?
Hagström Viking Deluxe 12. 1967 byggde Hagström 651 stycken tolvsträngade Vikinggitarrer, idag är de samlarobjekt som man sällan eller aldrig ser till försäljning och kul är det att man nu 45 år senare sätter igång produktionen igen. Jag spelar själv mycket tolvsträngad elgitarr och lyfter därför förväntansfullt upp Viking Deluxe 12 ur kartongen, i priset ingår inte bag.
Jag tittar närmare på gitarren, Viking Deluxe 12 är snygg, halsen känns bra i handen. Min egen tolva är inte så här bekväm, långt ifrån. Viking Deluxe 12 är dessutom bättre på det absolut mest livsviktiga när det gäller tolvsträngade gitarrer – att stämskruvarna är av riktigt bra kvalitet! Om det inte går att stämma en tolva tappar man snabbt lusten att spela på den, det blir helt enkelt outhärdligt trist att stämma hela tiden.
Viking Deluxe 12 är semiakustisk med mittstock vilket i mitt tycke ger en öppnare ton som passar en tolva perfekt. Dessutom ger den trapezeliknande stränghållaren ytterligare sjung i strängarna. 
Viking Deluxe 12 låter riktigt bra, stallmiken är inte för spretig, halsmiken inte för muddig och det går att hitta bra kombinationer mellan de två. Diskantsträngarna går igenom bra och skapar gitarrens orkestrala klang. Jag tycker ändå att det skulle finnas splitmöjligheter, kanske behöver man någon gång göra tonen smalare. Men det låter som sagt mycket bra om Viking Deluxe 12, jag vrider upp volymen något så det börjar smyga sig in slutstegsdist, tonen komprimeras något och de tunna strängarna får ytterligare harmoniskt utrymme. Jag fortsätter vrida på volym, det distar rejält, rundgången ligger med hela tiden och nu låter det som allra bäst – fett, tungt och skirt på samma gång. Hagström Viking Deluxe 12 är inte bara en nostalgisk återblick utan en synnerligen aktuell gitarr som låter betydligt dyrare än den kostar.
Hagström Viking Baritone. Vid första anblicken ser Viking Baritone ut som alla andra systermodeller, trots skalan som är hela 28”. Bredvid en annan Viking ser man skillnaden men annars ser Viking Baritone ut som en normalstor gitarr. Smart design med 22 band i greppbrädan istället för 24 och dessutom en optimal proportion mellan halsen och huvudet ger balans och harmoni. Vad man omedelbart lägger märke till är mikrofonerna, en singlecoil P-Urified i halsläge och en Custom 58 Semi-open i stalläge. 
Gitarren känns generös snarare än stor och är absolut inte klumpig. Bredd i översadel är 43 millimeter vilket känns riktigt bra i min hand. Jag kopplar in gitarren, tonen är öppen åt Filtertronhållet i stall och halsmiken låter förstås P90. Det passar fint med min gamla Vox och jag genomgår Barytonmetamorfosen. Vad det är? Jo, på mindre än en minut går jag från min vanliga stil till att enbart spela enstaka toner stöttade av en eller två lösa strängar, gärna med lite tremolo och delay. Viking Baritone låter inte bara bra utan alldeles utmärkt när jag spelar vidare med mer volym, disten ökar och så även övertonerna och det börjar ringa i harmoniken med oktaver som visslar. Jag sitter med gitarren fastbultad i famnen till sent på natten och spelar tillsammans med rundgången, har utsikt över havet där ljusen skimra… Det är lätt att hamna i skön melankolisk mode med Viking Baritone.
Hagström har träffat mitt i prick med Hagström Baritone, en utmärkt gitarr som låter fantastiskt till en i sammanhanget liten peng och som dessutom är lite annorlunda än de allra flesta barytoner. Lite mer gitarrlik, lite enklare att väva in i det vanliga spelet. Om man verkligen letar och måste hitta något att anmärka på så är Viking Baritone en smula skramlig, men det är faktiskt alla barytongitarrer på grund av den långa skalan. Jag justerade stall och hals aldrig så lite och det blev genast mycket bättre, strängarna som sitter på vid leverans är 013 till 068 och personligen skulle jag hoppa upp en tjocklek för att få ännu mer häng och då också lite mindre skrammel.
Slutomdöme. Hagströms Vikingserie är härmed komplett. Deluxe 12 och Baritone är ruskigt prisvärda och välljudande instrument som vem som helst kan spela vad som helst på. Spelar ingen roll om du är en gammal surgubbe eller gravt misstänksam och arg tonåring, de känslorna tonar ut som Beatles i Hey Jude när du för en överkomlig peng kan få fram toner din konventionella gitarr inte klarar av. Gå till din lokale musikhandlare och testa!
Fakta
Hagström Viking Deluxe 12
• 12-strängad elgitarr 
• Hals av hard maple, limmad
• Kropp av lönn, topp och baksida med fanér i flammig lönn
• Graphtech Black Tusq översadel, 45 mm
• Greppbräda av resinator
• 22 band
• Mensur: 24.75”
• Mikrofoner: 2 st. HJ50 humbuckers.
• Stall: 12 strängat stop tail piece
• Pris: 7 350:-. Svart färg 6 950:-
 
Hagström Viking Baritone
• Sexsträngad baryton elgitarr
• Hals i hard maple, limmad 
• Graph Tech Black Tusq översadel, 43 mm
• Greppbräda av Resinator
• Kropp av lönn, topp och baksida med fanér i flammig lönn
• 22 band
• Mensur: 28” – 711.199 millimeter
• Mikrofoner: Humbucker Hagström 58 Custom i stalläge, Hagström P-Urified Singlecoil i halsläge
• Pris: 6 950:-. Svart färg: 6 350:-
FUZZ 7/12
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner