Skandinaviens ledande gitarrportal

Hiwatt T20

Av Mats Claesson

Klassiska brittiska förstärkarmärket Hiwatt är framförallt berömda för sina hundrawattstoppar. Likt många andra har märken har man numera även en tillverkning i Kina som framförallt borgar för lägre priser. Till exempel den 20-wattscombo som här är föremål för test.
T20 ingår i en serie mindre Hiwattcombos på 40-, 20- och 10 watt. Det är mellanmodellen på 20 watt som vi skall granska lite närmre 
Konstruktion. T20 är en bitsk rörcombo till karaktären, med två stycken 12AX7- och ett 12AU7-rör i försteget och två stycken EL84 i slutsteget. Högtalaren är en Fane 12”.
Förstärkaren har två kanaler; Clean och Overdrive. Kontrollerna är Normal- och Overdrive Gain, Bass, Middle med push/pullfunktion för Frequency shift, Treble, Reverb och Mastervolume. Reverbet är ett Accutronics fjäderreverb.
På baksidans panel finns ett 8 ohms högatalarjack, line out och ingång för fotpedal (reverb/channel).
Ljud. Ljudet är mustigt och förvånande fett. Börjar man med de rena inställningarna pumpas en nästan jazzig ton fram – givetvis beroende på vilken typ av gitarr och mikrofon man väljer att spela med. Här kan man också enkelt krana fram lite brunare tongångar för pop och rock och stärkaren spricker upp fint ju mer man drar på. Här handlar det givetvis också om hur hårt man slår an på gitarren och på så sätt kan man kombinera rena och mer distade ljud via gitarren.
Overdrivekanalen bjuder på fint saturerad dist. På riktigt hög volym tenderar disten att bli en aning fuzzig, men detta är ju också användbart vid många tillfällen. Håller man sig dock på ”nästan fullt” får man ett redigt styggt och lödigt distsound som inbjuder till maffiiga komp och bäriga solotoner.
Jag kan tänka mig att många ljud man får fram med T20 är ypperliga i inspelningssammanhang och även på någon mindre klubbscen. Förstärkaren är dessutom ”pedalvänlig” och här ges tillfälle att labba med dina favoritpedaler för att smycka och förhöja grundljudet – vilket ju kan vara bra i ett liveläge.
Slutomdöme. Hiwatt T20 är en kompakt entolvs rörcombo som trots sin litenhet levererat ett rejält tryck och en hel del tonala möjligheter. Med sina 20 watt lär den lämpa sig fint vid både inspelningar, som övningsförstärkare och i mindre livesammanhang. Den har dessutom ett konkurrenskraftigt pris.
Fakta
• Gitarrförstärkare, combo, helrör
• 20 W
• Vikt: 11.5 kg
• Två kanaler
• Två st. 12AX7- och ett 12AU7-rör i försteg
• Två st. EL84 i slutsteg
• Anslutningar för 8 ohm högtalare, line out och fotpedal kanal/reverb
• Högtalare: 12” Fane
• Pris: 4 995:-
FUZZ 6/12

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner