Skandinaviens ledande gitarrportal

IK Multimedia iRig och AmpliTube for iPhone/iPod Touch

IK Multimedia är först med att ta fram ett interface som tillåter oss att koppla in en elgitarr eller elbas i våra iPhones. Följaktligen döpt till iRig.
 Det var bara en tidsfråga innan det kom en app till iPhone som agerade gitarrförstärkarsimulator och först på plan är italienska IK Multimedia som är välkända inom området förstärkarsimulering med sin AmpliTube. Vi skall i detta test se hur roligt man kan ha med iRig och AmpliTube for iPhone.

AmpliTube för iPhone finns i tre varianter. Free, LE och den fulla versionen som vi fått till test. I denna app, som kostar 149:- i Apples App Store, finns fem förstärkare, fem högtalare, två mikrofoner och 11 stompboxar. Utöver detta finns det en stämapparat och en metronom. De som vill jamma till en låt kan importera låtar i mp3-format.

En rig i AmpliTube for iPhone består av tre stompboxar, förstärkare, högtalare och mikrofon i just denna ordning. En rig kan sparas på en av 36 minnesplatser och kallas då ett preset.

Att redigera ett ljud är mycket enkelt och ett sant nöje. Det får mig att önska att jag hade en touch screen till alla programvaror jag har. I den övre raden (se bild 1) väljer man vilken komponent av riggen man vill jobba i. Vill jag jobba med förstärkaren trycker jag på Amp och i fönstret under visas förstärkare, högtalare och mikrofon. Byter förstärkare gör man genom att trycka på den knapp vars ljudtyp motsvaras av det man vill ha, Clean, Crunch, Lead, Metal och Bass. Syns inte förstärkaren du vill ha trycker du på pilknapparna uppe till höger till den visas. På samma sätt plockar man fram den högtalartyp man vill ha fast under den grafiska bilden. Här finns 1x12, 2x12, 4x12A, 4x12B och 1x15. Vill du använda den andra miken än den som syns pekar du på den så byts den ut. Här finns dynamisk eller kondensator. Som syns på bild 1 så får förstärkarens alla kontroller inte plats i fönstret. För att komma åt de som inte syns sveper du med fingret över kontrollplattan så visas de andra. Vill du ändra värdet på något, som att till exempel justera basen, pekar du på baskontrollen och drar upp eller ner med fingret tills du är nöjd med ljudet.

När man inspekterar en iPhone så tror man att det bara finns ett uttag för hörlurar men det är lite bedrägligt för kontakten rymmer möjligheter för de som kan och vill. iRig består av en cylinder där man kopplar in sina hörlurar och sin elgitarrsladd och sedan har iRig (395:-) en kabel med en trepolig minitele som gör att det fungerar korrekt.

Ljud och spelbarhet

Det första du möts av när du har startat appen är ett förnuftigt meddelande om att du kanske bör sänka volymen på din iPhone så att du inte skadar din hörsel. Innan man tryckt OK hörs inget alls genom iRig vilket jag tycker är ett ypperligt skydd.

Som vanligt med presets så låter dessa inte speciellt roligt men eftersom det är så enkelt att ratta så börjar jag snabbt med egna ljud som låter avsevärt bättre. Clean baseras på en Fenderförstärkare och jag gissar att det är en Deluxe reverb. I mina öron låter den bäst med 1x12 högtalare och en dynamisk mik. Crunch ser ut som en Vox men den låter inte likt de Vox jag spelat på. Lead ser ut att vara inspirerad av en Marshall och denna övertygar mycket mer från crunch till hyfsat med gain. Vill man ha mer gain tar man lämpligen fram Metal som låter lite som en Mesa. Till skillnad från en del av förstärkarna som efterliknas finns det reverb i samtliga gitarrförstärkare.

Stompboxarna gör alla ett habilt jobb med de uppgifter de skall sköta och mina favoriter blev chorus, delay, overdrive och dist.

På minussidan finns avsaknaden av en kompressor samt att det inte finns någon möjlighet att lägga effekter efter förstärkaren. Delay före distad förstärkare låter inte så kul. Det skall dock inte på något vis överskugga den enormt stora pluspost som konceptet i sin helhet utgör. Att kunna ta med sig en hel gitarrig i telefonen till en så här låg kostnad är ju enormt. Om det hade funnits när jag reste mycket i jobbet hade det varit en självskriven del av bagaget. Den låter överraskande bra och med tanke på den begränsade processorkraften i iPhone är det inte konstigt att IK Multimedia valt att inte ta med ett studioreverb. Det som överraskade allra mest var att det var mycket låg latency. Jag har inga siffror men den kändes lägre och mer omedelbar än på mitt datorsystem.

Slutomdöme

Vill man ha en praktisk, enkel, liten och lättransportabel gitarrig så är kombinationen Amplitube for iPhone och iRig ett utmärkt val. Kontoret på lunchrasten, hotellnatten på affärsresan eller regniga dagar i sommarstugan/husvagnen är bara några tänkbara platser där detta passar. Givetvis kan man koppla en stereokabel från iRig till ljudkortet i datorn och spela in sina alster och eftersom appen låter bättre än både en del mjukvaruplugins och några förstärkarmodellerare i hårdvara är detta ytterligare en anledning att se med öppna ögon på denna lösning. Det är definitivt ingen leksak utan ett praktiskt komplement till ditt liv med en elgitarr.

Fakta

IK Multimedia AmpliTube for iPhone
• Programvara/app för att emulera gitarrförstärkare, basförstärkare, högtalare, studiomikrofoner och effekter.
• Förstärkarmodeller: 5
• Högtalarmodeller: 5
• Mikrofonmodeller: 2
• Pedalmodeller: 11
• Antal programplatser: 36

www.luthman.se

FUZZ 8/10



 
iRig.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER