Skandinaviens ledande gitarrportal

Mad Professor Silver Spring Reverb & Electric Blue Chorus

Av Mats Claesson

Mad Professor Silver Spring Reverb. Silver Spring Reverb är den senaste modellen i Mad Professors pedalserie tillika deras första reverbeffekt. Den är analog/digitalt uppbyggd där signalkedjan är analog och går direkt genom analoga förstärkare utan filtrering. 
Pedalen är enkel i sin utformning och har tre kontroller; Time som sätter längden på reverbets utklingning, Tone som justerar bandbredden på reverbsignalen. Vrider man medurs får man ett klarare ljud liknande ett fjäderreverb. Moturs ger en mer balanserad variant i stil med ett rackreverb.
Den tredje kontrollen, Reverb, mixar mängden reverbeffekt och torr signal. 
Det kan sägas med en gång: Silver Spring Reverb är en maköst bra reverbpedal. Trots sin enkla uppbyggnad så har den en brett användningsområde. Som alla BJF och MP-pedaler är den oerhört dynamisk och reagerar på minsta lilla justering. Den fina dynamiken gör också att man styra denna via sitt anslag. Ett mjukare sådant ger mindre reverb medan ett hårt anslag ger full effekt. Med den behagliga analoga värme som pedalen levererar får man nästan förnimmelesen av att pedalen är rörbestyckad. Imponerande!
Många digitala reverb man stött på genom åren har lämnat en del övrigt att önska. Silver Spring har inget av det där nästan typiska ljudet som många digitala budgetreverb har att man upplever direktsignalen för sig och något som skramlar till i svansen på den. Silver Spring är något helt annat och här gifter sig verkligen direktljudet med reverbsignalen på ett högst trovärdigt sätt. 
Saknar du reverb i din förstärkare är Silver Spring Reverb det perfekta komplementet. Utan tvekan den bästa reverbpedal jag stött på så här långt.
 
Mad Professor Electric Blue Chorus. Många med mig delar kanske åsikten att choruseffekten hör 80-talet till och helt enkelt känns lite daterad. När jag läser i den lilla manualen så ser jag att mitt konstaterande också tas upp här. ”En choruspedal för den som inte gillar chorus”. Spot on! 
Är det något som kanske kan ändra på den rigida åsikten om chorus till gitarr är det denna Mad Professorskapelse kallad Electric Blue Chorus. Har sällan eller aldrig hört ett sådant fint gitarrchorus, isåfall får man gå till dyrare studiovarianter för att få något att jämföra med. 
Electric Blue Chorus har samma enkla yttre som Silver Spring Reverb (och andra Mad Professorpedaler för den delen) med tre kontroller. Blend är som namnet antyder en mixkontroll där man blandar direktsignalen med modulationseffekten, Depth ställer djupet på modulationen; medurs mer effekt och moturs det motsatta, samt Speed, vilken justerar snabbheten på svepen.
Precis som fallet är med Silver Spring Reverb så blandar sig choruseffektet med direktsignalen på ett ytterst smakfullt och musikaliskt vis. Man får bitvis känslan av att spela på en akustisk 12-strängad gitarr; svävande strängklang med fin sustain som framförallt görs sig bra i brutet ackordspel.
Det är nu inte bara choruseffekter som denna eminenta pedal är kapabel att utföra, utan även mer vibrato- och leslieliknande effekter.
Kontrollerna har en mycket utvecklad dynamik som tillåter ett brett spann av modulationseffekter; från moderat chorus till extremt wobblande sound. 
För att anknyta till inledningen är det här en pedal man inte visste man behövde innan. Topp!
Fakta
Mad Professor Silver Spring Reverb
Reverbpedal
Kontroller: Time, Tone & Reverb
Strömförsörjning: 9 V batteri/eliminator
Pris: 1 795:-
 
Mad Professor Electric Blue Chorus
Choruspedal
Kontroller: Blend, Depth & Speed
Strömförsörjning: 9 V batteri/eliminator
Pris: 1 795:-
 
FUZZ 9/12

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner