Skandinaviens ledande gitarrportal

MusicMan Armada

Av Mats Claesson

MusicMans nya gitarrmodell Armada är en exklusiv gitarr med en del nytänk vad gäller design, bland annat genomgående hals.
MusicMan är ett märke man förknippar med hög kvalitet. Det är genomgående välbyggda gitarrer och därför inte konstigt att vi ser signaturmodeller med gitarrstjärnor som Steve Morse, Steve Lukather, John Petrucci och tidigare Eddie Van Halen. Många egna modeller finns också att tillgå och nu lanseras Armada som är en lite större gitarr i formerna, något påminnande om Les Paul i sin uppbyggnad, och med ett nytt, fräscht designspråk.
Jag tycker det är kul när man lyfter på ett caselock och faktiskt hajar till, när man blir lite överraskad och nyfiken, vilket skedde med denna ny MusicMangitarr. Den positiva känslan fortsatte ju mer jag spelade på gitarren, för den är inte bara riktigt härlig att lira på, den låter toppenfint och har en yttre design som tilltalar.
Det första man lägger märke till är den V-formade lönntoppen, som alltså inte täcker hela kroppen. Den V-formade lönntoppen är välvd, på Les Paul-manér, och är applicerad på en flat mahognykropp. Halsen, också denna av mahogny, är genomgående och den tillhörande greppbrädan är av rosewood med 22 stycken high profile wide i rostfritt stål. Sadeln är intonationskompenserad och har sålunda små hack, eller ”hyllor” som strängarna ligger an mot. Stall och stränghållare är av tune-o-matic-typ. 
Kontrollerna utgörs av en volym- och en ton, samt en trevägs toggleswitch vilken styr två HH Custom-designade DiMarzio-humbuckers. Stämskruvarna kommer från Schaller och låsbara M6-IND med pärlemorvred. 
Spelbarhet och ljud. Allt arbete är utomordentligt utfört; fogar, lack och övrig montering strålar av god kvalitet, och gitarren är sålunda mycket fin att spela på.
Den genomgående halsen bidrar till ett tajt, kompakt akustiskt sound med en ringande sustain. Intoneringen är mycket god och den kompenserade sadeln bidrar givetvis till detta; rena durackord klingar rent i stort sett var på halsen man greppar dom. 
Halsen som har en halvrund profil känns inte på något vis klumpig, utan gott stabbig och ger ett skönt, stadigt intryck.
De två MM-humbuckermikarna har en design och montering som möjligen lägger hinder för eventuella funderingar på mikrofonbyte… Men, i ärlighetens namn är detta inte nödvändigt som jag ser det – mikarna låter nämligen förträffligt med en härlig rondör vid renare ljud och accentuerad skärpa och fint strängskimmer vid mer distade inställningar på förstärkaren.
Den genomgående halsen kan vara anledning till att gitarren uppvisar ett ganska distinkt diskantbett, ungefär som de boutique-strator (med just genomgående hals) som var populära för några årtionden sedan. Rullar man av lite volym på gitarren kryper en nästan singlecoilaktig ton fram, vilket måste ses som en fördel då man faktiskt kan modulera gitarrljudet, inte bara i volym och därmed distmängd, utan även tonalt. 
Det var också riktigt trevligt att köra med ett hyfsat hårt distat läge på förstärkaren och fullt pådrag på gitarren, för att i vissa lägen rulla av lite volym och nå ett ljud som hör helt andra gitarrer till. 
Med helt rena ljud på förstärkaren låter Armada inte så ”bumlig”, utan håller en förnämlig spänst i diskantregistret, även med halsmiken inkopplad. Visst är det ett fett och gott ljud, men ändå med en kluckighet som känns poppig och snärtig.
Slutomdöme. Utseendet på MusicMan kan tänkas vara en vattendelare, med i sin annorlunda design. Antingen så gillar man det man ser eller inte… Jag blev dock positivt överraskad av looken på den här gitarren, och tycker den ser tuffare ut för varje gång jag tittar på den. Du som är trött på arketyperna vad gäller utseende på en elgitarr med dubbla humbuckers har här ett ypperligt alternativ. Dessutom får den med sin genomgående hals ett distinkt sustainrikt grundljud som breddar ljudspektrat ytterligare.
Fakta
MusicMan Armada
• Sexsträngad elgitarr
• Kropp av mahogny
• Hals av mahogny
• Greppbräda 12” radius, rosewood
• Band: 22 st. high wide stainless steel
• Mekanik: Låsbara Schaller M6-IND
• Mensur: 24.75”
• Mikrofoner: 2 st. MusicMan Custom Humbucker
• Pris: 31 950:-
FUZZ 7/13

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner