Skandinaviens ledande gitarrportal

Papegojan - gitarrmekens bästa vän

Av Paul Guy
 
Jag har trånat efter detta skruvstycke sedan 1977, när jag såg det i boken ”Complete Guitar Repair” av Hideo Kamimoto.
Trettio år efter jag först såg bilder av det lyckades jag äntligen skaffa mig en ”Parrot Vise”, som det heter i modern kinesisk version från Grizzly Industrial i USA. Originalet som det kopierades ifrån hette ”Versa-Vise” (ung. ”mångsidigt skruvstycke”).
 
Kamimotos bok innehåller ett gäng bilder från Gibson Repair Department från tidigt 70-tal, och från ett flertal mindre verkstäder. På praktiskt taget varenda arbetsbänk står en ”Versa-Vise”, kanske det mest användbart skruvstycke en gitarrmek kunde önska sig. Jag har sett Versa-Vise på många andra bilder från amerikanska gitarrverkstäder – det är en klassiker i sammanhanget.
Denna typ av skruvstycke har såvitt jag vet aldrig funnits att köpa i Europa, låt vara i lilla Sverige. Jag lyckades hitta en distributör i USA en gång, men kom aldrig till skott att beställa ett ex. Den firman försvann och under många långa år fanns inte Versa-Vise att köpa någonstans. Men tack vare Grizzlys ägare, som har gitarrbygge som hobby, finns det att köpa igen, en kinesisk kopia med det nya namnet ”Shop Fox Parrot Vise”. Det säljs även av Luthier’s Mercantile i Kalifornien, dock till ett betydligt högre pris.
Det som gör Versa-Vise, eller Papegojan, så unik är att den kan monteras både horisontellt och vertikalt.
 
 
 
I båda fallen kan den roteras fritt runt dess fot, och den låser fast så snart man drar åt spindelskruven. Som extra tillbehör finns gummifodrade så kallade ”Tilting Jaws”, som gör att man kan spänna fast kilformade ämnen – som gitarrhalsar – utan att skada ytorna.
 
 
På nästa bild har jag spänt upp en klassisk gitarr med kroppen vilande på arbetsbänken, och på bild 5 med kroppen upphöjd men den klassiska Gibson-stil kilformade ”bench wedge”.
 
 
 
”Bench wedge” passar också bra när man spänner upp elguror. Som synes kan man till och med spänna upp de allra flesta elgitarrer upp och ner utan att kontroller och hardware kommer i kläm.
 
 
Men min absoluta favorit av alla spännmöjligheter som Gojan erbjuder syns på sista bilden.
 
 
Vissa arbeten i kroppen på akustiska gitarrer underlättas väsentligt om man kan spänna upp instrumentet vertikalt med huvudet ner. Det kan vara jättebökigt – jag brukade sätta fast två tvingar på gitarrkroppen som i sin tur spändes fast mot bordsskivan med ytterligare två tvingar – men med ”Gojan” går det på fem sekunder.
Visst kostade frakten mer än godset i detta fall men jag tycker att det var mer än värt de pengarna. Jag har som sagt längtat efter ett sånt skruvstycke i 30 år, och nu när jag har ett fattar jag inte hur jag klarade mig utan det. Grizzly är lite bökiga att göra business med, men jag tycker att även det är väl värt besväret, då de har många verktyg – till jättebra priser – som helt enkelt inte finns någon annanstans.
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner