Skandinaviens ledande gitarrportal

Plan B.

Av Jan Olof Strandberg
Efter alla dessa år får man fortfarande nya upplevelser när det gäller turnéliv och överraskande situationer. 
Vi hade en liten turné med Michael Manring nu i sommar och allting gick bra, eller vi kan säga att det löste sig. Vi hade fina arrangemang för flertalet av låtarna som vi spelade. Men just före den första konserten, visade det sig att saxofonisten inte kunde medverka på turnén, på grund av personliga skäl. 
Nu blev det alltså en helt ny situation som skulle lösas snabbt! Det var bara att åka på plan ”B” som det heter. Som tur var hade vi noterna med oss till arrangemangen. Vi gick igenom dem och beslöt att dela på ansvaret; du lirar den här melodin, jag den här och så vidare. 
En av de här melodierna har vi i dag som månadens bas riff. 
Det är egentligen en melodi som ursprungligen är skriven för flöjt, som nu istället skall spelas på bas. Vad som är speciellt här är att allting är skrivet i G klav (diskant), alltså för flöjt, så det gäller bara att transponera till det rätta registret. Här läste jag i G klav men lirade ändå i ett register som är bra för bas. Låten får i stället en ny klang! 
Allting löste sig till slut och konserterna var mycket bra, i alla fall i vårt tycke!
Ja, det är faktiskt bra att också lära sig läsa noter i G klav (diskant) och inte bara F klav (bas). Ni som spelar piano har förstås inga problem men vi som håller oss främst till bas kan ha nytta av att läsa G klav ibland. Månadens exempel är alltså skrivet i G klav.
FUZZ 7/13Riff.pdf

Riff.mp3


 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner