Skandinaviens ledande gitarrportal

Spara handflatan

Av Paul Guy
 
Om det finns någonting som jag själv finner irriterande är det vassa, överlånga stränghöjdsskruvar i stall av Stratocaster- eller Telecastertyp som rispar hål i handflatan och gör det svårt att dämpa strängarna.
 
Det är hur lätt som helst att avhjälpa ovan nämnda problem med en väldigt enkelt åtgärd, som förbättrar spelkänslan enormt. Trots detta ser jag förvånansvärt många gitarrer i min verkstad där höjdskruvarna sticker upp som på bilderna 1 och 2.
 
 
 
Jobbet är lite pyssligt, det brukar ta en halvtimme eller så, men det är väl använda minuter. Efter att ha ställt stränghöjden precis som jag (eller kunden) vill ha den tar jag en sadel i taget och mäter upp hur mycket dess höjdskruvar sticker upp över sadeln. Då tar jag ut skruvarna och slipar ner dom på min rondellslip till bättre passande längd.
En parallellkäftad tång är mycket användbar för detta jobb, men en vanlig tång går också bra (man får dock jobba i 90 graders vinkel mot käftarna). Jag låter skruven sticka ut exakt lika mycket som den ska kortas, och slipar ner den tills tångkäften kommer emot sliprondellen.
 
 
Försök inte ta i skruven med fingrarna innan den har kylt ner sig – jag har bränt mig mer än en gång på nyslipad metall...
På bild 4 syns ett par höjdskruvar från en och samma sadel, en obearbetad och en nerslipad.
 
 
Observera avfasningen i nedersta änden som ger bättre kontakt med stallplattan än en rak med 90 graders snitt. Detta hjälper också att få skruven att gänga in i sadeln igen. Man får hålla tungan rätt i munnen när man sätter skruvarna i tången, och se till att inte slipa till fel ände, den med hexnyckelhålet i. (Det har jag gjort båda en och två gånger, och man blir lika förbannad varje gång!)
På bilderna 5 och 6 har jag slipat ner skruvarna på låga E- och A-strängsadlarna, och har D-, G- och höga E-strängarsadlarna kvar att göra. Av någon outgrundlig anledning hade fabriken levererat stallet med kortare skruvar i H- och höga E-sadlarna, men de sistnämnda är ändå lite långa för min smak.
 
 
 
Ni som inte vågar slipa ner originalskruvarna kan ta bort dom och förvara dom i säkerhet, och ersätta dom med nya.

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner