Stämskruvar del 2
Av Paul Guy
Jag skall visa hur man monterar Sperzel stämskruvar. Eftersom de saknar monteringsskruvar (de har istället en liten pigg på undersidan som hindrar dom från att rotera) kan man inte märka ut borrhålets placering genom att montera stämskruvarna och stoppa en syl genom skruvhålen som med mer traditionella stämskruvar. Hålens placering måste märkas ut, och sedan borras, innan man ens kan få Sperzelstämskruvar på plats. Lyckligtvis har Sperzel en fiffig lösning på detta, men det ska jag återkomma till.
Ett problem som dyker upp ibland är att få tag på ”udda” stämskruvssatser. 6 vänster/höger, eller 3 vänster/högersatser brukar inte vara svåra att hitta, men 4 v./2 h. satser (som på Ernie Ball och vissa andra gitarrer) eller 2 v./4 h. (som på Brian Moore instrument) är inte så vanliga. Några få stämskruvsmärken går dock lätt att vända på, och Sperzel hör till den skaran.
Det är bara att ta loss skruven som håller vredet på plats, ta isär skruven, stoppa in snäckan från andra hållet, och sätta vredet, hylsan och brickorna på plats igen. På fem minuter har man ett ”4+2”-set.
Sperzel gör det lätt att märka ut borrhålsplacering genom att varje förpackning har en flik som är en behändig mall. Den har ett 10 mm hål för en stämskruvshylsa och ett litet hål som visar där man ska markera för borret. Man placerar en hylsa i det större hållet, passar in den i ett av stämskruvshålen, och riktar den så att mallkanten är parallellt med kanten av huvudet. Sedan kan man använda en syl i det lilla hålet för att märka för borret.
Sperzel specificerar en borrstorlek – 2,7 mm – som är svår att hitta i svensk järnhandel, men ett 3 mm borr (helst ett spetsborr) duger gott. Om man sätter en bit maskeringstejp runt borret är det lätt att borra det rätta djupet.
På bild 5 har jag borrat alla sex hål. Då är det bara att montera skruvarna. Om hålen är lite trånga – t ex för att lack har kommit in i dom under finisharbetet – kan de rensas ut snabbt, och utvidgas om nödvändigt, med en konisk brotsch.
De flesta inkapslade stämskruvar har hylsor med 10 mm nyckelfattning, men återigen går Sperzel mot strömmen och använder en 7/16” fattning. Saknar man en 7/16” nyckel funkar en 11 mm hyls- eller ringnyckel alldeles förträffligt.
Dra åt hylsorna försiktigt för att inte skada lacken under brickan. Observera att strängstolparna har ”staggered” höjder; två höga, två medium, och två korta. Normalt används de två höga till låga E- och A-strängarna, och de två korta på B- och höga E-strängarna. (Gissa vilka strängar de två medium används till.) I detta fall valde jag att vända på en hög och en medium skruv för att anpassa setet till denna applikation, så de korta hamnade på D- och G-strängarna.
Fler artiklar
Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se