Skandinaviens ledande gitarrportal

UVI Falcon

Av Mats Nermark
 
 
 
Det franska mjukvaruhuset UVI har länge funnits på radarn då de gett ut ett stort antal mjukvaruinstrument baserade på samplingar av gamla fina årgångssyntar som andra tillverkare förbisett. Bland annat Rhodes Chroma (UVI Kroma)och Elka Synthex (UVI Synthox). 
 
 
På årets NAMMmässa presenterade UVI en ny synt som långt ifrån bara var en sample player med 15 olika syntesmetoder och över 80 effekter. Den som vill vara riktigt avancerad kan även skriva sina egna programscripts.
För den vanlige användaren finns en imponerande samling fabriksprogram, plus möjligheten att ladda in de tidigare nämnda mjukvaruinstrument för att laborera och bygga om dem. Man kan alltså ta ljuden från sampleinstrumentet Kroma och redigera det exakt så som man vill ha det och till och med kombinera det med andra syntesmetoder. 
 
Uppbyggnad
 
 
Falcon är uppbyggd på moduler där en modul till exempel kan vara en oscillator eller en modulator. Man kan skapa flera layers och adressera dessa till en eller ett antal keygroups, samt använda flera olika filter på ett antal kreativa vis. Det finns massor av program där man kan se och höra hur det är gjort. Och på tal om att se, så är envelope generatorerna programmerade på så vis att man grafiskt ser var i tidsförloppet ljudet befinner sig. Helt strålande när man vill fixa nytt eller ändra något man inte är helt nöjd med.
 
Att använda
Detta är inte direkt  den lättaste synten att lära sig, men erbjuder samtidigt så mycket i form av ljud, uttryck och inte minst musikalisk inspiration. Cirka 1 ljud av 10 bland fabriksprogrammen gav mig starka låtidéer. Generellt kanske det förhållandet ligger på 1 ljud av 100. En klar hit.
 
Som synes  i illustrationerna finns det olika sidor att redigera i. En enklare sida med relativt få parametrar. Är det ett fabriksprogram är det Falcons grafik man ser. Är det ett importerat instrument som till exempel UVI Kroma är det mjukvaruinstrumentets grafik och parametrar man ser. Detta innebär att även om man kan väldigt lite om syntar så kan man snabbt och enkelt komma igång med att redigera de viktigaste parametrarna i ljuden.
 
Som med alla nya instrument är det viktigt att förstå instrumentets struktur. Här har UVI lyckats väl. Det är lätt att få en översikt över ljudets uppbyggnad och att fälla ut flikar med de parametrar man för tillfället behöver och dölja de man inte behöver se för att spara skärmutrymme när man jobbar. De som någon gång arbetat i Guitar Rig kommer att fatta det här arbetssättet direkt.
 
 
Ljud och spelbarhet
Precis som hårdvarusyntar har sin egen ljudkaraktär har också mjukvarusyntar sitt signum i hur de låter. Falcon är väldigt inspirerande och det beror först och främst inte på alla fräcka fabriksljud, arpeggion eller effekter utan på att de enkla ljuden är så musikaliskt tilltalande och de lockar verkligen till spel. Allting har en slags fet värme i sig. Till och med de spröda klockorna och de experimentella granulära syntljuden har en tydlig och kännbar substans som uppskattas. 
Det är väldigt noga att filtren skall vara bra och göra det som man vill att de skall göra. Allt detta fixar UVI Falcon plus att det bjuds på nya användbara typer av filter jag inte var bekant med sedan tidigare. 
 
Slutomdöme
UVI Falcon sällar sig lätt till mängden syntar som borde finnas på varje dator som har en DAW installerad. Här finns så mycket bra ljud att det kan räcka ett helt liv.
 
 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner