Skandinaviens ledande gitarrportal
»

Dark Strings

Att spela ackord på endast E6, A5, D4 kan lätt bli murrigt och kollidera med övriga instrument. Faktum är dock att man kan få fram riktigt sköna sound med en viss typ av ackord och dessutom ett sound utan alltför mycket bas.

»

Zombiestadium i Amstelveen

Soundcheck är klar och en vegetarisk middag väntar runt hörnet. Backstage i Amstelveen, en förort till Amsterdam, ett par timmar till gig. 

»

Teknik

Tekniskt sett tror jag faktiskt att de skickligaste virtuoserna finns inom den Progressiva Heavy-Metal genren idag. En del låter omänskliga i rent tekniska termer. Här tänker jag främst på trummisen Virgil Donati, gitarristerna Steve Vai och Mattias IA Eklundh, men också basisterna John Myung och Rufus Philpot. 

»

Spela solo över tonartsbyten - del 2

Vi fortsätter i detta nummer våra soloäventyr över tonartsbyten. Ett av de bästa exemplen på detta kan vi höra i Eagles Hotel California, och vi skall låna en hel del från denna klassiska rocklåt, analysera ackorden och skapa ett eget solo. Originalet går i B-moll, men vi kör i A-moll.

»

Spela solo över tonartsbyten

Att byta tonart under ett solo kan ta låten i en ny riktning vilket gör det hela mer intressant både för den som spelar och lyssnar. Detta görs inom de flesta stilar; jazz, rock, blues, country med mera. I denna övning skall ta en låt som moduleras från C#-moll till B-moll. 

»

John Scofield - Lydian Mood

På min senaste YouTube- spaning hittade jag ett gammalt klipp med John Scofield från 1983. Han håller en så kallad ”masterclass” i improvisation och visar hur man kan harmonisera en skala, i det här fallet en lydisk över Cmaj 7. (Ex.1)

ANNONSER
banner banner banner banner